29 Haziran 2012 Cuma

Tüm Zamanların En İyi 5 Korku-Gerilim Filmi






Korku gerilim sineması türünde izlenmesi gereken filmler ile ilgili bir liste hazırlamış bu listeyi çift sayılı hanelerde uygun bir sayıya oturtmuştum ki,  bu türün en iyileri ile diğerleri arasındaki derin uçurum aklıma geldi. Dolayısıyla en iyilerinin açıklamalı bir tanıtımını yapmadan bu listeyi sunmak, derin uçurum arasında kalacak olan izleyiciyi afallatmaktan öteye geçmeyecekti. "Tüm Zamanların En İyi 5 Korku-Gerilim Filmi"ni izleyin ya da yeniden hatırlayın ki bu türün diğer filmlerine giriş için hazırbulunuşluğunuzu tamamlayın.





The Shining - 1980 
Yönetmen : Stanley Kubrick
Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

Muhteşem yönetmen Kubrick’in korku, gerilim türündeki tek ve olağanüstü filmi. Jack Nicholson’un zirvelerde dolaşan mükemmel oyunculuğu ile korku gerilim türünün en iyi filmi olarak gösterilen “The Shinning” aynı zamanda bir Stephen King uyarlaması.
Hiçliğin ortasındaki bir otelin yalnız müdavimi bir ailenin hikayesini ve dönüşümünü anlatan film neredeyse her sahnesinde büyük bir ürperti ve feci bir gerilim vaat ediyor. Giderek izleyiciyi soluksuz bir korkuya çivileyen film, cinnete giden yolun yapıtaşlarını da kusursuz bir biçimde ortaya koyuyor.







Pyscho – 1960
Yönetmen : Alfred Hitchcock
Antony Perkins, Janet Leigh

Alfred Hitchcock’un efsanevi korku-gerilim filmi. Norman Bates rolünde Anthony Perkins kimselerin beklemediği bir oyunculukla, Hitchcock kamerasının şahaneliğini  yüceltmiştir. Dialoglarıyla, bilinmezliği, kesin ve keskin sahneleriyle bir başyapıt olan “Psycho” özellikle banyo sahnesiyle gerilimin dozunu en yükseğe çıkarıyor.




Rosemarys Baby – 1968
Yönetmen : Roman Polanski
Mia Farrow, John Cassavetes

Roman Polanski’nin çok konuşulan filmi. Mia Farrow’un kusursuzluğuyla, müzikleriyle derinden etkileyen, kışkırtıcı bir metafizik  filmi. Satanizm’in kutsal kitabı olarak adlandırılan “Rosemary’s Baby” kitabının, sinemaya uyarlanması ile çok konuşuldu, kilise çevresinden büyük tepkiler alan Polanski’nin filmi. Çok uygun bir tempoda ilerleyerek, sıkmadan geren, fevkalade şüphelendiren,  korkutan, şüpheye düşüren, karanlığı yaşatan film.







The Silence of the Lambs - 1991
Yönetmen : Jonathan Demme
Jodie Foster, Anthony Hopkins

Bir efsaneyi başlatan film. Sinema tarihinin en korkutucu karakterlerinden birisi olan Hannibal Lecter bu filmle ruha bulanıyor.  Korkutucu bir seri katilin peşinde, maceraperest ve tutkulu bir polis memuru ve yol gösterici başka bir seri katil.  Bir korku, gerilim filminden beklenen her parçayı ustaca bir araya getiren “The Silence Of The Lambs” , Hannibal Lecter’ın ölümsüzlüğünü ortaya çıkararak da sinema tarihinin en nadide köşesinde yer alıyor.







The Exorcist – 1973
Yönetmen : William Friedkin
Ellen Burnstyn, Max Von Sydow

Bir çok kaynağa göre Dünya sinema tarihinin en iyi korku filmi. William Peter Blatty’nin aynı adlı romanından uyarlanan şok edici film. Küçük bir kız çocuğunun yaşadığı tuhaflıkların, kimsenin hayal bile edemeyeceği boyutlara gelmesinin hikayesine, bir rahip eklenir ve kötü – şeytan- ile iyi – din- arasındaki savaş bir evin dar odalarına ve merdivenlerine taşınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder