10 Ekim 2012 Çarşamba

Benim Gerçek Kahramanım Samwise Gamgee (Sam)



Yüzüklerin Efendisi, müthiş bir kahramanlık hikayesi barındıran kendi adıma bugüne kadar okuduğum ve izlediğim en büyük, en devasa ve en destansı hikayedir. Bunun yanında Yüzüklerin Efendisi, hikayesine hayat veren kahramanlar çokça ve değişiktir. Herkesin farklı ve özel kahramanları vardır ama benim gerçek kahramanım Samwise Gamgee’dir. Peki neden?


İlk olarak Samwise Gamgee kahraman olmak için yaratılan bir hobbit değildi, asil değildi, zengin değildi, onun ve ailesinin hayatında olağanüstü olaylar hiç yaşanmamıştı daha önce.  Yüzüklerin efendisinde hikayenin başkahramanlarının küçük bir incelemesini size sunacak olursam bu mesele daha da açıklığa kavuşur umarım
Baggins’ler Shire’in en bilinen Hobbit ailelerinden birisiydi. Bilbo Baggins zengin ve müreffeh bir yaşamın yanında macera dolu bir yaşamı da yanına eklemiş ve Drogo oğlu Frodo’yu da zengin, rahat, müreffeh bir hayatla donatmıştı. Yüzüğü bulan Bilbo Baggins’di, yüzük taşıyıcısı ise Frodo Baggins

Took ve Brandybuck ailesine bakalım, dolayısıyla Pippin ve Merry’ye. “Took sülalesinin de uzun zamandır seçkin bir sülale olduğu doğruydu, çünkü birkaç yüzyıl önce Reislik görevi onlara geçmiş ve Took’ların en büyüğü o gün bugündür bu rütbeyi taşımıştı. Hobbit ırkının en ünlü şahsı da “Yüzük” olayı gerçekleşmeden önce Bandobras Took olarak zihinlerdeydi. Brendi Konağı’nda yaşayan Brandybucklar’da Took’larla akrabalık bağları olan bir aileydi. Zaten her halükarda Hobbit’ler aile bağlarına meraklıydı ve akrabalıkların hesabını da büyük bir titizlikle tutarlardı.” *

Görüldüğü üzere Frodo Baggins, Peregrin Took (Pippin) ve Meriadoc Brandybuck (Merry) Hobbit ırkının önemli ailelerinin genç çocukları. Ancak Samwise Gamgee yani Sam ne büyük bir ailenin çocuğu ne de müreffeh bir yaşamın hobbitiydi. O ve babası “bahçıvanlık” yaparak hayatlarını sürdüren ve arkadaşlarından başka bir zenginliği olmayan bir hobbit delikanlısıydı.



Gandalf ise malumunuz, büyücü. Büyücü ve alimlerin en ünlülerinden. Arifler divanından bir zat, Gri Gandalf sonrasında da ise Ak Gandalf.

Aragorn İsildur’un varisi, Arathorn’un oğlu  ve insanlığın yeni kralı olması için talihi çok önceden belirlenmiş bir seçkin insan.  Elrond Aragorn’u şöyle tanıtmıştı Ayrıkvadi’deki divanda “Nesiller ötesinden, Minas İthil’li Elendil’in oğlu İsildur’un soyundan geliyor”

Gimli cüce ırkından Gloin’in oğluydu. Gloin ve ailesi Moria Madenlerini inşa eden cücelerdi. Moria’nın efendisi  Balin’in de kuzeniydi aynı zamanda.



Boromir ve Faramir ise bürokrat bir ailenin iki kahraman çocuğu. Vekilharc Denethor’un – Ki Vekilharç ailesi uzun yıllardır Gondor’u yönetiyordu” ülkeyi yönetmeleri için komutanlıklar verdiği Gondor kahramanları.

Legolas ise yüzük kardeşiliğine Elfleri temsil etmek için alınan genç bir Elf kahramanı. Kuzey Kuyutorman Elfleri’nin kralı Thranduil’in oğlu.

Elrond, Arwen, Galadriel, Eomer, Theoden, Eowyn hepsi soylu, asil ve büyük ailelerin büyük karakterleri.

Peki Sam?
Bir bahçıvan, Babalık’ın oğlu, genç, biraz sinik ama çok fedakar bir dost.


Bir başka nokta daha var.



Sam, Gandalf’in “Frodo’nun yanından ayrılma” emriyle yola çıktı. Frodo ile yola çıkan ilk yüzük kardeşiydi aynı zamanda ve maceranın sonuna kadar Frodo'nun yanında kalan tek yüzük kardeşi. Frodo yola tek başına devam etmeye çalıştığında Ulu Nehir’e yüzme bilmemesine rağmen atladı, çünkü Frodo’yu bırakamazdı. Bay Frodo onun en yakın arkadaşıydı aynı zamanda. Gollum’dan Frodo’yu korumaya çalışıyordu, Shellob’dan korumaya çalışıyordu, yüzükten korumaya çalışıyordu. Ve bunları yaparken bir kahraman olduğu için değil bir dost olduğu için yapıyordu. Kitapta bu bölüm biraz daha farklı anlatılır ama Hüküm Dağı’nın eteklerinde Kıyamet Çatlaklarına metreler kala ne yapmıştı Sam? “Yüzüğü sizin adınıza taşıyamam ama sizi taşıyabilirim” diyerek Frodo’yu sırtlamıştı.



İlginç bir nokta daha var Sam hakkında. Frodo’nun öldüğünü sandığı zamanda yüzüğü boynuna takmış ama Frodo’yu aramaktan vazgeçmemişti. Sonunda Frodo’nun yaşadığını öğrendiğinde de yüzüğü hiçbir sıkıntı yapmadan tekrar Frodo’ya vermişti. Belki de “kahraman” olmak için yaratılmadığından ya da aklında kahraman olmak gibi bir düşünce hiç olmadığından. Sırf bu nedenle de yüzük taşıyan diğer bütün karakterlerden farklı bir karakter çizmiştir Samwise Gamgee.

Gandalf'in dediği gibi " Hobbitler gerçekten ilginç yaratıklar. Onlarla ilgili öğrenilecek ne varsa bir ay içinde öğrenebilirsin, ama bir de bakarsın ki yüzyıl sonra yine bir darlık anında seni gene de şaşırtıvermişler". Tıpkı Samwise Gamgee gibi

Bütün bunlara baktığımda gerçek anlamda fedakarlığı ve dostluğu temsil eden bir karakter varsa o da Samwise Gamgee’dir yani bizim Sam. Bize en yakın görebileceğimiz karakter de Sam’dir. Zengin değildir, asil değildir, kral değildir. O sadece bir arkadaş ve dürüst biridir. Dolayısıyla en büyük kahraman da Samwise Gamgee’dir. En azından benim en büyük kahramanım

*Yüzüklerin Efendisi kitabından
Not: Samwise Gamgee rolünü kusursuz bir şekilde yaşatan Sean Austin’e de sevgi ve saygılarımı sunuyorum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder