Meksika'da Oaxaca eyaleti başkentinde yolsuzlıkla suçladıkları valinin görevden alınması için ayaklanan kent halkının direnişi sürüyor. 'O' andaysa bir çocuk, tedirginliği ve korkusu vücuduna yayılmış, yay gibi sıçrayıp kaçmaya hazır, ilerideki polis barikatını seyrediyor. Üç barikat var karenin içinde... İlerdeki polis barikatı, berideki derme çatma tel örgüden oluşmuş vatandaş barikatı ve yanan lastiğin dumanının oluşturduğu barikat... Duman, 'o' anda direnen kent halkının masum inat zerrelerini yüklenmiş güçlü bir barikat olarak karşımızda duruyor. En azından duman 'o' anda ilerdeki polis barikatının ürkütücülüğünü örterek çocuğu teskin ediyor. Çocuk sanki duvara değil de dumana güveniyor. (AP Photo/Guillermo Arias)
Afganistan’da başkent Kabil’de o sırada baharın gelişi şerefine uçurtma yarışması yapılıyor. Dikkat edilirse dağ dahil ‘o’ anda hemen hemen her şey silüet halinde. “Ben buradayım” dercesine bir tek uçurtma renk verebiliyor. Yani sahibi rakiplerini kollarken, uçurtması, tepenin ardından batan güneşten çaldığı ışığı yüklenmiş, bununla adeta uçmak için sabırsızlığını anlatmaya çalışıyor. (Associated Press / Rodrigo Abd)
Sık sık Karadeniz’den insan manzaralarıyla ve insan programına katkıda bulunan NTV Trabzon muhabiri Ahmet Kayacık'tan bir fotoğraf. Trabzon kent merkezinin kıyı şeridinde akşam vakti amatör balıkçılar....Ahmet Kayacık, yöreye has, birbirini tamamlayan, bütünleyen tabiat ve insani özelliklerin adeta nöbet devrini fotoğraflamış. Karadeniz'in hırçınlığını, Karadeniz insanının heyecanını gökyüzünün üstlendiği 'o' anı.. (NTV Trabzon Ahmet Kayacık)
Afganistan'ın başkenti Kabil'de eski Afgan Kralı Darul Aman'ın iç savaş sırasında tahrip edilmiş sarayının önünde çocuklar yine aynı dönemde sarayla aynı akıbete uğrayan sonra da soyulan araçlardan kalanlarda oyun oynuyor. AP foto-muhabiri Rafiq Maqbool'sa geniş açıyla olaya daha geniş bakmamıza yardım ediyor. Çocuklarınkini değil, dünyanın başat güçlerinin oyun alanınlarından birini gösteriyor. (AP photo / Rafiq Maqbool)
Guatemala'da bir toplu mezar daha bulundu. İç savaş sırasında 1981 yılında öldürülen 66 kişinin kemikleri defnedilmek üzere götürülüyor. Guatemala'daki iç savaşta 200 bin kişi ölmüştü. 1970'li ve 80'li yıllarda hükümetler, özellikle Maya Köylülerini hedef almıştı. O dönemlerde bir Guatemala devlet başkanı ''ülke bir mezarlığa dönüşse de asayiş için bunu yapmaktan çekinmeyiz'' demişti. Bu diktatörün halefi, ''gerilla balıktır. Halksa deniz... Balığı yakalayamıyorsak denizi kuruturuz.'' demekten çekinmemişti. Eski başkanı Bill Clinton 1999 yılında iç savaş sırasında guatemala hükümetlerini destekleyen amerika birleşik devletleri'nin yanlış yaptığını açıklamıştı. 'O' anda fotoğrafa sanki geçmişin bu karanlık ayrıntıları da sinmişti.
Afganistan’da operasyon yapan Amerikan birliğinden bir asker,kendini selamlayan çocuğa elini sıkmak üzere gidiyor. Savaş,büyük hesaplar,iç çekişme zerrelerinin oluşturduğu toz duman içinde bu ortamdan kopuk,küçücük,istisna ama masum,insancıl gelişme karşısında karenin içindeki her şey şaşırıyor ve donup kalıyor.Afganistan’ın tozu dumanı bile bu gelişmenin tamamlanması için sanki şöyle bir durup aralanıyor. (AP / Saurabh Das)
Güney Kore’nin Başkenti Seul...Almanya’da Güney Kore ile İsviçre arasında oynanan Dünya Kupası karşılaşması sırasında maçı Seul’deki dev ekrandan seyreden bir taraftar hakeme kızdıktan sonra...Daha ileri gitmemiş.İyi ki...Aksi halde ne bu kadar hoş, hadi söyleyelim komik olabilirdi.Ne de yayımlanabilirdi (AP / Ahn Young-joon)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder