27 Mart 2012 Salı

Yaşanılan Kimin Hayatı?



Yaşanılan hayatın kimin için yaşanıldığı sorusu?
Cevap bulacaktı soru soran.
Arkasında duran hayatında, yaşadıklarının kör noktalarına eğilmeliydi. Şüpheler, korkular, umutlar, kırıklıklar kimin eseriydi? Ve yaşanılan hayat ne kadar arzulanmıştı? Arzulandıysa kimin tarafından ve arzulandıysa ne kadar?


19 Mart 2012 Pazartesi

20. Yüzyılın Fotoğraf Belleği


ABD'de sadece beyaz öğrencilerin devam ettiği Harry Harding Lisesi'ne kabul edilen ilk siyah öğrencilerden Dorothy Counts'ın okuldaki ilk günü. Tacizlere sadece 4 gün dayanabilmişti. 
1957 Douglas Martin, ABD

13 Mart 2012 Salı

Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Filmler Atlası - Bölüm 2


Daha önce "Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Filmler Atlası - Bölüm 1"yazısını yayınlamış ve atlasın serilerinin devam edeceğini söylemiştik. Sinema tarihi o kadar büyük, o kadar derin, o kadar geniş ki bu atlasların devamının gelmesi zaten kaçınılmaz.  Şimdi de "Ölmeden İnce İzlenmesi Gereken filmler Atlası - Bölüm 2" yayında. İyi seyirler.



11 Mart 2012 Pazar

The Stoning of Soraya M. - Soraya'yı Taşlamak - 2008



The Stoning of Soraya M. - 2008
Yönetmen : Cyrus Nowtasteh
Hikaye : Freidoune Sahebjam
Shohreh Agdashloo, Mozhan Marno, Jim Caviezel, Navid Negahban

The Stoning of Soraya M. “Soraya’yı Taşlamak” şah sonrası İran rejiminin etkileri ve çıkarın en kutsal değerleri yontmak pahasına olsa bile çıldırtıcılığına dayalı bir film. Yapımın yönetmenlik koltuğunda, İran asıllı Cyrus Nowrasteh oturuyor. Filmin başrollerinde Mel Gibson’ın hayli ses getiren yapıtı “Tutku – Hz. İsa’nın Çilesi”nde İsa peygamberi canlandıran Jim Caviezel ile Shohreh Aghdashloo, Mozhan Marno ve Navid Negahban var. 

7 Mart 2012 Çarşamba

Türk Sineması Seçkisi

Türlü türlü ülkelerden, değişik konseptlerden film listeleri yapıyorum uzun zamandır. Türk Sineması'nda da sinemanın hakkını veren çok iyi filmler, oyuncular ve yönetmenler var. Haklarını yemek istemem. Bu listemde de Türk Sineması'nın bana göre en başarılı yapımlarını listelemek istedim.

 İyi seyirler.

5 Mart 2012 Pazartesi

Sertab Erener - Sertab Gibi [İncelikler Yüzünden]


Sertab Erener'in müthiş albümü.
İçinde "Aslolan Aşktır", "Dağ Gibiyim" ve "İncelikler Yüzünden" şarkılarını da bulunduran, bana göre en iyi Sertab Erener albümü.
"İncelikler Yüzünden" şarkısı, sözleri, klibi ile çok şey anlatan tabir-i caizse çok büyük şarkı.

3 Mart 2012 Cumartesi

"O An Kareleri" - Bölüm 2 -

Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen ödüllü bir fotoğraf. UNICEF'in fotoğraf yarışmasında ödül alan bir Don Bartletti fotoğrafı... Sisin içinde ilerleyen bir tren ve yolculuğunu büyük olasılıkla parasızlıktan kaçak olarak trenin üzerinde yapan bir göçmen çocuk. Bütün öğeler birleşince fotoğrafçının mahareti ortaya çıkıyor: Yoksul bir göçmen çocuğu bekleyen belirsiz bir gelecek...

2 Mart 2012 Cuma

Cemil Meriç'in Bu Ülke'si


"Bu Ülke" okumaktan en çok keyif aldığım, üzerinde en çok düşündüğüm, en çok not aldığım, düşünce ufkumun gelişmesine en çok yardımcı olan kitaptır belki de. Kendisini "bir düşünce işçisi" olarak nitelendiren merhum Cemil Meriç'in bu ülkenin  "dün, bugün, gelecek" içlemine son derece cesur ve sert vuruşlar yaptığı "Bu Ülke" okunması ve her kitaplıkta yer alması gereken keskin bir emeğin, zekanın ve kalemin somutlandığı bir düşünce kitabıdır.

1 Mart 2012 Perşembe

Stanley Kubrick - Tanrının Kamerası




"Dünyayı taklit eden bir yönetmen değil, sinema perdesinde kendi dünyasını yaratan yönetmen”olarak tanımlandırabileceğimiz ve bu eşsiz yönüyle kimselere benzetilemeyecek olan Stanley Kubrick kariyerine fotoğrafçılıkla başlar. Fotoğrafçılık başarısını kanıtlayan ve New york'un Look dergisinde kısa sürede başarılı işler çıkaran Kubrick kendisine daha iyisini yapabileceğini inandırdığı için yönetmenliğe kendi çabalarıyla adım atar.