9 Şubat 2012 Perşembe

The Man From Earth - 2007


The Man From Earth (2007)

Yönetmen : Richard Schenkman 

Senaryo : Jerome Bixby David 

Lee Smith, Tony Todd, John Billingsley


The Man From Earth bir bilimkurgu filmi. Ama bu filmde ışın kılıcı yok, savaş yok, aksyion yok, bilinmeyen yerler, bilinmeyen türler, bilinmeyen hayatlar yok. Bilimkurgu filmi çünkü hikaye gerçeküstü bir hikaye.

Bolca dialogla örülü, senaryo sarmalını seven ve film izlerken cevap aramayı seven sinema izleyicilerinin kaçırmaması gereken bir film “The Man From Earth”. 2007 yapımı ve yönetmenliğini Richard Schenkman’ın üstlendiği film, hikayenin başından sonuna kadar çok şey vadeden bir sinema ve tarih arkası filmi.

12 Angry Men tarzı tek bir ortamda geçmesine rağmen, seyirciyi hiç sıkmayan bir film The Man From Earth.



Hikayenin ana karakteri başarılı tarih profesörü John Oldman. Üniversitede başarılı bir tarih profesörü olan John, ortada hiçbir neden yokken, aniden 10 yıldır ders verdiği akademiden istifa eder.Eşyalarını toplamaya başlayan ve şehirden ayrılmak üzere olan John’un akademisyen arkadaşlarının ve komşularının ziyareti ile hikaye budaklanmaya başlar. Ayrılış nedeni üzerine ısrarlı sorulara cevaplar başladığında, geçmişe dönük hikaye ortaya serilmeye başlar.  

Merak artar, hikaye içinden çıkılmaz bir hale gelmeye başlar ama her düğüm noktası da John tarafından ustalıkla ve gerçekle (!) çözülür –belki de yalanla-. İlk başlarda oyun ve hikayevari giden bu hayat hikayesi gerçek ile uydurma arasında bir yerde seyirciye bırakılır. Ta ki filmin sonuna kadar!



John Oldman'ın enfes hikayesi bir yana, filmi etkileyici kılan diğer sağlam unsur odadaki karakterler. Zira hikayenin çevresine kümelenen bu karakterlerin her biri alanında uzman ve her birinin farklı görüşleri, yaşantıları, hayata bakışları var. Kimi dini bir merkeziyeti savunan, kimisi pozitivist, kimi realist, kimi tartışmaya ya da farklı görüşlere tahammülsüz. Ve her oyuncu karakterinin hakkını ustalıkla ve sağlam bir şekilde veriyor..

Konu sıra dışı, oyuncular usta, kurgu sağlam olunca ortaya çok iyi bir film çıkıyor.

Filmin çok tuhaf bir özelliği de var… Filmi sadece ses formatında kaydederek dinleseniz bile büyük bir keyif alabilirsiniz. Ve bu aktiviteniz sonucunda filmi tamamen anlamamanız için hiçbir neden yok. The Man From Earth hem izlenen hem de dinlenen bir film olma özelliği ile çok farklı bir nokta da konumlanabilir.

Film hakkında mükemmel yorumları yapan sinema izleyicisi de var abartıldığını düşünen ve beğenmeyen sinema izleyicisi de. Dünyanın en büyük sinema altyapısının sahibi olan imdb internet sitesinde 8.0 gibi çok iyi bir not alan film hakkında olumlu düşüncelerin çoğunlukta olduğunu belirtelim ve tarafımdan filmin “çok iyi” filmler kategorisinde değerlendirildiğini de not düşelim.

-    Ateşi sever misin John?
-   Gittiğim her yerde bir şömine olur. Çocukluk saplantısı sanırım


Yazıyı filmde kulağınıza sıkça çalınan bir Beethoven eseriyle de süsleyelim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder