16 Kasım 2012 Cuma

Bang Bang - Hız, Aksiyon, Kan, Silah



Zamanın hızlı akmasını seven, aksiyon sahnelerinden keyif alan, bol bol silah ve kavga ile örülü filmlerden hoşlanan hele sıkı takip oyunlarından büyük keyif alan sinemaseverler için hazırladığım liste "Bang Bang". Bolca hız, hep aksiyon, yerli yerinde kan ve silahlarla bezeli bu liste, filmsiz geçen geceleriniz için çok ciddi ve büyük bir alternatif. 





Jason Bourne ( Identy – Supremacy – Ultımatum)
2002 – 2004 - 2007
Yönetmen: Doug Liman/ Paul Greengrass
Matt Damon, Franka Potenta, Ward Abbot, Joan Allen, Davit Strathairn

Serinin ilk filmi olan “The Bourne Identy”, Geçmişi Olmayan Adam olarak Türkçeleştirildi. The Bourne Identy’de yönetmenlik koltuğunda Doug Liman otururken seriyi kusursuz olarak tamamlayacak olan Matt Damon, kimliğini kaybeden ve arayışı başlatan Jason Bourne rolünde. Heyecanın dozu hemen artan ve film bitene kadar da soluksuz devam eden film, izleyicilere çok şey vaat ediyor.  Serinin tümünde göreceğimiz aksiyon, kovalamaca ve akıl oyunlarının yanında şiddet ve kavgada çok iyi serpiştirilmiş. Franka Potenta’da gözlere hitap etmeyi esirgemiyor. Serinin İkinci filmi “The Bourne Supremacy” ne hikmetse Türkçe’ye Medusa Darbesi olarak aktarıldı. Yönetmenlik koltuğunda ise bu kez Paul Greengrass var. Macera kaldığı yerden devam ederken, ilk filmde dikkat çeken bütün unsurlar yeniden ustaca harmanlanırken, filmin hikayesine bu kez “İntikam”da yerleştiriliyor. The Bourne Ultimatum ise öldürücü ve bitirici darbeyi vuruyor. Film “Son Ultimatom”  olarakTürkçeleştiriliyor.  Bu sefer Joan Allen ve David Strathairn’i de kusursuz performansları ile izliyoruz. Koltukta yine Paul Greengrass var. Başrolde Matt Damon, Jason Bourne’nın hakkını fazlasıyla verirken, her final sonrası Mobby ile gülümsemeye alışanlar yine Mobby “Extreme Ways” ile finali yapıyorlar.

Man On Fire -2004
Yönetmen : Tony Scoot
Denzel Washington, Dakota Fanning, Marc Anthony

Kusursuz bir aksiyon, intikam filmi Man on Fire ( Gazap Ateşi) Eski asker Creassy (Denzel Washinton), çocuk kaçırma ve fidye olaylarının göbeğinde bulunan Meksika’da kendisine emanet edilen küçük kız çocuğunun kaçırılmasından sonra ortalığı cehenneme çeviriyor. Resmen cehenneme çeviriyor ve acımasızca yapıyor. İntikam yöntemlerini ise yeni ve yaratıcı yollarla gerçekleştirmekten geri durmuyor.










Law Abiding Citizen – 2009
Yönetmen : F. Gray Gray
Gerard Butler, Jamie Fox, Leslie Bibb

Yine intikam, yine akıl oyunları. Türkçe’ye “Adalet Peşinde”  olarak çevrilmiş. Ailesinin katledilmesi sonrası bir babanın, suçlulardan ve suçu yüklediği adalet sisteminden intikamını almasını izlerken, akıl oyunları içinde de kendiniz bulacaksınız. İntikam alan baba (Gerard Butler) ile hırslı savcı (Jamie Foxx) kapışması izlenmeye değer.











Insıde Man – 2006
Yönetmen : Spike Lee
Denzel Washinton, Clive Owen, Jodie Foster

İçerdeki Adam’da, Clive Owen ile Denzel Washinton karşılıklı olarak döktürüyor resmen. Bir banka soygunu hikayesini, alışılmadık bir pencereden izliyorsunuz. Filmin temposu hiç düşmüyor. Jodie Foster ise çok alımlı. Filmin bir çok yerinde kahkaha atmanız da muhtemel. Bu aksiyon, polisiye türünde az rastlanır güzellikteki filmi kaçırmamak lazım










Vantage Point – 2008
Yönetmen : Pete Travis
Forrest Whitaker, Dennis Quaid, Mathew Fox

Bir olayı 8 farklı yönüyle izlemek ister misiniz? 8 farklı noktadan bir suikast anlatılırsa? Her noktada farklı bir gerçeklik ortaya çıkarsa? Her adımda şaşırmaya devam ederseniz peki? Vantage Point “Bakış Açısı” bu noktalarda oldukça iddialı ve izlenmeye değer bir film.










Zatoichi – 2003
Yönetmen : Takeshi Kitano
Takeshi Kitano, Tadanobu Asano, Yuko Daike

Şimdi başka bir coğrafyaya gidelim. Zatoichi’ye, Takeshi Kitano’ya yani… Zatoichi’de silah yok, silah sesi yok, takip sahneleri de yok. Bol bol fışkıran kan var ama. Sürekli, sürekli ve sürekli. Ama sadece kan yok, bir gizem, bir intikam, bir öğreti de var. Kan öyle boşu boşuna da fışkırmıyor. Dövüş sahneleri üst düzey ritüel inceliğinde kotarılarak, kanla süslenmiş.  Kılıç ustalığını kutsandığı filmlerin başında geliyor Zatoichi. Kılıç demişken, silah demişken “Yojimbo”yu anmadan geçmeyelim








Heat – 1995
Yönetmen : Michael Mann
Robert De Niro, Al Pacino, Val Kilmer, Tom Sizemore

Ustaların başrolde olduğu, tüm zamanların en iyi macera, aksiyon filmlerinin başında geliyor Heat. Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Tom Sizemore gibi ustaların oynadığı film, başlı başına bir takip filmi. Tempo hiç düşmüyor. Akıllı ve her şeye gücü yeten soyguncuların karşısında en az onlar kadar akıllı, kurnaz ve en az onlar kadar kuralsız bir polis var. Kim kazanacak? Nasıl kazanacak?










Ronin – 1998
Yönetmen : John Frankenheimer
Robert De Niro, Jean Reno, Natasha McElhone

Yine ustalar başrolde. Robert De Niro’ya bu sefer Jean Reno eşlik ediyor. Yapılan planlar, bozulan planlar, yeniden yapılan planlar, hatalar… Müthiş kovalama sahneleri ile süslenmiş çok iyi bir aksiyon macera filmi. Ronin ne demektir, onun da cevabını bu filmde bulacaksınız.











Deja Vu –2006
Yönetmen : Tony Scott
Denzel Washington, Paula Patton, Jim Caviezel

Geçmişi değiştirebilir misiniz? Tony Scott yönetmen koltuğunda,  usta oyuncu Denzel Washington yine başrolde. Bir terör saldırısının ardından yaşananları takip ederken zorlanacaksınız. Bir polisiye- aksiyon içine bir tutam bilim-kurgu da eklenince, senaryo da son derece değişik olunca, izlenmesi gereken bir film çıkıyor ortaya.











Luck Number Slevin – 2006
Yönetmen : Paul McGuigan
Josh Hartnett, Bruce Wills, Morgan Freeman, Lucy Lui, Ben Kingsley

Muhteşem bir oyuncu kadrosu. Karşılıklı anlaşmalar, karşılıklı planlar, tesadüfler (!), intikamlar. Tarihi ile yüzleşmeye hazırlanan köklü patronlar, usta tetikçiler. Sürekli bir tempo ve sürekli bir kafa karışıklığı. Kansas Aldatmacasının da ne olduğunu bu filmle öğreneceksiniz.








Enemy Of The State – 1998
Yönetmen : Tony Scott
Will Smith, Gene Hackman, Jon Voight


Yönetmen koltuğunda bu tür filmleri en usta şekilde kotaran Tony Scott var yeniden. “Olaylar öyle bir karışır ki, mutlu fantezilere bir adım kala, ölümün soluğunu her an arkanızda hissedecek bir takibin başrol oyuncusu olursunuz birden” der film. Will Smith bu duyguyu anlatırken çok başarılı. “Hiç aklınızda yokken ve en önemlisi de hiç alakanız yokken bir derin devlet hesaplaşmasının tam orta yerinde bulsanız kendinizi, ne yapardınız? Size kim yardım ederdi?” sorularıyla hızlı ve sürekli bir maceranın ortasında oldukça başarılı bir yapım Enemy of The State (Devlet Düşmanı)





Red Corner – 1997
Yönetmen : John Avnet
Richard Gere, Bai Ling
Richard Gere ve Bai Ling ile Çin’de geçen bir hikaye. Bir cinayet, katil kim sorusuna verilen hızlı bir cevap. Kendinizi nasıl savunacaksınız? Ya katil sizseniz? Çin’de uzun yıllar yasaklı olan bu film, söylenenlere göre Richard Gere’in de Çin’e uzun yıllar girememesine neden olmuş. Sonraların büyük dilberlerinden olacak Bai Ling bu filmle arz-ı endam ediyor beyazperdede. İyi de yapıyor.










Listenin Bonus Filmi,


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder