30 Ekim 2011 Pazar

The Proposition - 2005



Yönetmen : John Hilcoat, 2005
Senaryo : Nick Cave
Guy Pearce, Ray Winstone, Dany Huston, Emily Watson


Three Brothers, One Must Live, One Must Die, One Must Decide
Üç Kardeş, Biri Yaşamalı, Biri Ölmeli, Biri Karar Vermeli…

Film iyilik ile kötülüğün bir savaşı değil, kötülük ile kötülüğün savaşı. Film oldukça fazla şiddet sahneleri barındıran bunu yaparken de yapaylıktan son derece uzak kalabilen bir şiddet filmi aynı zamanda da.

Avustralya’nın uçsuz bucaksız düzlükleri ve sinekler.
Öldürülen yerliler, yerlileri öldürenleri öldüren haydutlar, haydutları öldüren yerliler çengelinde bir anlatı. 



Bu anlatının orta yerinde 3 kardeşin ve bir kanun adamının hikayesi ortaya çıkıyor. Kardeşlerden birisinin yaşaması için, kardeşlerden bir diğerinin, en büyük kardeşi  öldürmesi üzerine bir teklif alması ile başlıyor film… Bu sarsıcı bir karar verme hikayesinin başlangıcı olsa da sonrasında Büyük Britanya sömürgeciliğinin Avustralya yerlilerine yaptığı zulmü de az da olsa gözler önüne seriyor.

Ray Winstone sazı eline almış ve döktürmüştür film boyunca yanına Guy Pearce’nin de etkili oyunculuğu eklenince filmde oyunculuk açısından da bir sıkıntısı kalmamıştır. Ama dikkatinizi Emily Watson da çekebilir oyunculuğuyla. Ezik ve çokça aptal ve kocasına sürekli saç baş yolduran kadın rolünde oldukça başarılı.



The Propositon – Teklif – ismi de oldukça manidar esasında. Filmin anlatısı bir teklif üzerinde yol alırken, izleyiciye de; kötüyle, iyiyi ya da daha az iyiyle, daha çok kötüyü senin kararına bırakıyorum teklifini getirmiştir.
Filmin müzikal boyutunun da hakkını vermek gerekir.  Oldukça başarılı ve etkili müzikler filmin içine ustalıkla serpiştiriliyor. Bir başyapıt olmasa da oyunculuklarıyla, anlatısı, hikayesi ve söyledikleri ile güçlü bir film ortaya çıkıyor.

Filme etkili bir fragmanla hazırlanmak  isteyenler için,



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder