16 Kasım 2012 Cuma

Bang Bang - Hız, Aksiyon, Kan, Silah



Zamanın hızlı akmasını seven, aksiyon sahnelerinden keyif alan, bol bol silah ve kavga ile örülü filmlerden hoşlanan hele sıkı takip oyunlarından büyük keyif alan sinemaseverler için hazırladığım liste "Bang Bang". Bolca hız, hep aksiyon, yerli yerinde kan ve silahlarla bezeli bu liste, filmsiz geçen geceleriniz için çok ciddi ve büyük bir alternatif. 

25 Ekim 2012 Perşembe

İdris Küçükömer - Düzenin Yabancılaşması - Yücel Yalman Önsözüyle


Düzenin Yabancılaşması tam anlamıyla şoke edici bir kitap. Alabildiğine derin, alabildiğine birikimli ve vurabildiğine kadar da sert. İlk kez yayınlandığı 1969 yılında bütün siyasi kavramları alt üst eden ve şok etkisi yaratan "Düzenin Yabancılaşması" ilerici-gerici, sağ-sol denklemlerinin yerlerini değiştirmişti. Aradan geçen 45 yıla rağmen fikirleri hala taze kalan Küçükömer ciddi bir övgüyü hakediyor.

17 Ekim 2012 Çarşamba

Fatih Akın'dan Cennetteki Çöplük



Fatih Akın’ın Kazım Koyuncu, Bob Dylan ve Martin Scorsese’ye saygı duruşunda bulunduğu “Cennetteki Çöplük” kurgusu itibariyle oldukça başarılı bir belgesel. Trabzon’un Çamburnu beldesinde yaşanan dramın, yöre halkının samimi ağzından anlatıldığı belgesel, “Cennet gibi köyümüz, çöplüğe döndü” sözleriyle yükseliyor. 

10 Ekim 2012 Çarşamba

Benim Gerçek Kahramanım Samwise Gamgee (Sam)



Yüzüklerin Efendisi, müthiş bir kahramanlık hikayesi barındıran kendi adıma bugüne kadar okuduğum ve izlediğim en büyük, en devasa ve en destansı hikayedir. Bunun yanında Yüzüklerin Efendisi, hikayesine hayat veren kahramanlar çokça ve değişiktir. Herkesin farklı ve özel kahramanları vardır ama benim gerçek kahramanım Samwise Gamgee’dir. Peki neden?

1 Ekim 2012 Pazartesi

Afili Sözler




Jean Rostand'ın dediği gibi " Bazı özlü sözler o denli benzersiz bir etki bırakır ki; insanda söylenecek başka söz kalmadığı duygusunu uyandırır". Söylenecek başka söz bırakmayan özlü ve afili sözleri toparlamak istedim. 



26 Eylül 2012 Çarşamba

Balkanlar'dan Epik Bir Başyapıt; Underground


Underground - Yeraltı (1995)

Yönetmen : Emir Kusturica
Senaryo : Emir Kusturica, Dusan Kovacevic

Oyuncular : Miki Manojlovic, Lazar Ristovski, Mirjana Jokovic, Slavko Stimac

" Yıl 1941 Belgrad. Almanların başlattığı bombardıman komünist Marko'yu önlenemez yükselişi için gerekn kaos ortamını yaratır, Marko, arkadaşı Black'yi ve yoldaşlarını silah üretmeleri için yeraltındaki bir mahzene yerleştirir. Savaş bitince herkesin dışarıya çıkabileceğini de garantilemekten geri kalmaz. Günler geçer, ülkede barış tekrar sağlanır fakat mahzendeki yaşam olduğu gibi devam eder. Marko, yeraltındakileri faşist yönetimin iktidarda olduğuna ve savaşın devam ettiğine inandırmıştır. Acaba bu plan ne zamana kadar işleyecektir?"

14 Eylül 2012 Cuma

Attila İlhan'ın Sisler Bulvarı




elinin arkasında güneş duruyordu

aylardan kasımdı üşüyorduk
ağacın biri bulvarda ölüyordu
şehrin camları kaygısız gülüyordu
her köşe başında öpüşüyorduk

11 Eylül 2012 Salı

Oradaydım, Mutluydum, Hep Hatırlayacağım...


İnsanlar yaşadıklarını, heyecanlandıklarını, gördüklerini, hep hatırlayacaklarını somutlaştırmalı. Çabamın nedeni bu. Bir parçası olduğum muhteşem konserleri hatırladıkça "Oradaydım" demekten kendimi alamıyorum. Mutluluğum büyük. Çok fazla sayıda değil ama çok mutluluk verici.

Lors Von Trier'den "Dancer in The Dark" ve Björk



Karanlıkların yönetmeni Lors Von Trier’in duygulara ve insanlara küfür gibi filmi Dancer in the Dark.

Dancer in the Dark (2000)
Yönetmen : Lors Van Trier
Oyuncular : Björk, Catherine Denevue, David Morse

İzleyeceksiniz moraliniz bozulacak, hatırlayacaksınız moraliniz bozulacak, tam boğazınıza oturup kalacak acı. Bir müzikal filminin nasıl bu kadar büyük bir acıya gebe olacağını soracaksınız kendinize. Film bunları yaparken de kendisine sert bir çelme takacak zaten “Müzikallerde korkunç bir şey olmaz” diyerek.
Bjork belki de dünya üzerine kendine oturabilecek tek rolü bence harikulade oynarken, basit ve alelade bir hikayenin bu kadar muhteşem bir dram-müzikale dönüşmesi karşısında Lors Von Trier’e şapka çıkaracaksınız.

29 Ağustos 2012 Çarşamba

Daha Küçüğüm O Zamanlar


Ortaokul 1. Bir kızı seviyorum güya. Ama seviyeli seviyorum.
Laf atmalar falan yok. Cep telefonu yok, internet yok. Yazmak da mümkün değil hani.
Sınıf rehber öğretmeni Din Kültürü öğretmeni. Yalan yok çok da severim kendisini.
O da beni severdi. Bir gün ankete benzer bir şey yaptırdı sınıfa. Problemleriniz neler, ne seversiniz, ne sevmezsiniz tarzında. Ama çok acemi bir anket. SPSS programı getirsen program çöker o kadar yani.

28 Temmuz 2012 Cumartesi

Destansı bir Şölen; Barry Lyndon - 1975


Barry Lyndon.. Yıl 1975. Dış ses gelmiş geçmiş en iyi dışı ses nazarımca.
Müzikler… Shubert, Mozart, Bach. "Sarabande" günlerce akıldan çıkmaz.
Kubrick'in şahanelerinden
Karakterlerin dengesi. 4 Oscar heykelciği
Mum ışıkları ile aydınlatılmış gerçek sahneler! Görsellik!


23 Temmuz 2012 Pazartesi

Aamir Khan ve Yerleşik Düzeni Altüst Eden Filmler




Hindistan sineması denilince sanırım akıllara ilk gelenler müzik ve dans oluyor. Müzik ve dans ile çevrelenmiş kötü filmler de haliyle önyargıyı ortaya çıkarıyor. Bolywood bu yönüyle özellikle Türk sinemaseverler için eksi bir puanla masaya yatırılıyor. Hindistan sinemasının köklerine bağlılığını reddetmeyişi gibi bir durumu da göz önüne alırsak – Nerdeyse her filmde ne olursa olsun, yerel müzikler ve dans var – geriye sinema izleyicisine yapacak tek bir şey kalıyor; İyi örnekleri ayıklamak. Bu yazının temelinde de bu amaç var. Çok iyi örneklerle bir seçki yapmak. Bu seçkinin ortağı ise Aamir Khan.

14 Temmuz 2012 Cumartesi

Sinemanın Kötü-Korkunç Kadınları – Sinemada 3K-




Sinema hayatın ta kendisidir derler ve bu tanım bence de öyledir. Ama bu noktada kafama takılan bir soru var. Sinema hayatın ta kendisiyse neden bütün kötü karakterler hep erkeklerindir? Neden hep erkekler kötüdür? Sinema hayatın ta kendisiyse, gerçek hayatta her yanımızda görebileceğimiz korkunç, kötü kadınlar, sinemada neden bu kadar azdır? Hayır efendim, derdim kadınların şiddetini üzerime çekmek değil, feministlerden dayak yemek gibi bir derdim de yok. Derdim bir soruya cevap aramak.

29 Haziran 2012 Cuma

Tüm Zamanların En İyi 5 Korku-Gerilim Filmi






Korku gerilim sineması türünde izlenmesi gereken filmler ile ilgili bir liste hazırlamış bu listeyi çift sayılı hanelerde uygun bir sayıya oturtmuştum ki,  bu türün en iyileri ile diğerleri arasındaki derin uçurum aklıma geldi. Dolayısıyla en iyilerinin açıklamalı bir tanıtımını yapmadan bu listeyi sunmak, derin uçurum arasında kalacak olan izleyiciyi afallatmaktan öteye geçmeyecekti. "Tüm Zamanların En İyi 5 Korku-Gerilim Filmi"ni izleyin ya da yeniden hatırlayın ki bu türün diğer filmlerine giriş için hazırbulunuşluğunuzu tamamlayın.

27 Haziran 2012 Çarşamba

Jean-Christophe Grange - Korkulası Kitapların Yazarı



Jean Christopher Grange son yılların en çok okunan ve en çok ilgi uyandıran gerilim kitaplarının usta yazarı. Kendisiyle bir otobüs yolculuğu başlangıcında “Kızıl nehirler” kitabı sayesinde tanışmıştım. Yolun sonuna kadar göz kırpmadan okuduğum kitap, yol bitiminde ağır bir uyku olarak bana dönmüştü. Sonrasında usta yazarın diğer kitapları geldi. Hepsinde aynı tutku, aynı bilinmezlik ve aynı şaşırtan kurgu.

6 Haziran 2012 Çarşamba

Hobbit - Nihayet- Aralık 2012



Yaklaşık yedi yıldır beklenen anın tamamlanmasına artık aylar var. Hobbit 2012 Aralık ayında gösterime girecek. Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Yüzüklerin Efendisi serisinin öncesine dayanan hikayenin ana kahramanı yakından tanıdığımız Bilbo Baggins. Heybetli büyücü Gandalf ve Thorin Meşekalkan bu hikayenin diğer büyük kahramanları.

22 Mayıs 2012 Salı

Seti Ayağına Getiren Adam* Daniel Day Lewis




Daniel Day Lewis 1957 yılında Londra'da doğduğunda, sanatçı bir ailenin yeni ferdi olmuştu. İngiltere'de zor çocukluk günleri eçiren Daniel Day Lewis gençlik yıllarında sinema sektörüne adım attı. 1982 yılının en görkemli filmlerinden biri olan "Gandhi" filminde küçük bir rol ile sinema dünyasına giriş yapan genç oyuncu  "My Left Foot" ile kendine görkemli bir kariyer başlattı ve bundan sonra  çok büyük projelerde yer alarak büyük ödüllerle taçlandırdı performansını.

19 Mayıs 2012 Cumartesi

Keyifli Haftasonlarına Keyifli Filmler


Haftasonu gelmiştir ve dinlenmek zamanı da. Evde kalmayı yeğlemişsinizdir. Arkadaşlarınız, sevgiliniz ya da ailenizle doya doya güleceğiniz, zamanın su gibi aktığı bir film izlemek istiyorsunuz. Keyifli müziklerle, ilginç hikayelerin ve eğlenceli sahnelerin harmanlandığı filmler tam da sizin için o zaman. O zaman bu liste de tam da sizin için... Keyifle izleyin.

30 Nisan 2012 Pazartesi

Adamın Aklını Alan 10 Güney Kore Filmi


Güney Kore sineması denildiğinde yanlış algılamaların ne kadar fazla olduğu ortaya çıkıyor. Orijinal olmayan filmler, saçma sapan dövüş sahneleri ve anlaşılmayan bir dilin kararttığı filmlerle dolu bir sinema  algısı oluşuyor bu sinemaya henüz göz atmamış, sinemaseverlerin aklında. 

10 Nisan 2012 Salı

Japon Sineması, Akira Kurosawa ve 6 Başyapıtı




Akira Kurosawa efsanevi Japon yönetmendi. İmparator olarak da bilinir ki, bu benzetişim sinema açısından bakıldığında birebir eşleşen muhteşem bir benzetişimdir. Kurosawa neden imparatordur? İçindeki sinema tutkusunu, etkileyici, sade ve yenilikçi filmleriyle haykırırken, hem Japon sinemasını hem de tüm dünya sinemasını etkiler de ondanFilmleri Venedik, Cannes, Berlin, Moskova gibi uluslar arası festivallerde çokça övgüye mazhar olur. Rashomon ve Dersu Uzala filmleriyle Akademinin ödüllerinden de pay alır. Hatta 1990 yılında bütün çalışmaları Akademi tarafından Oscar Onur Ödülü ile taltif edilir. Sinemaya sadece yönetmen olarak da katkı vermez İmparator, yapımcı ve senaristtir aynı zamanda da

4 Nisan 2012 Çarşamba

Spartaküs - Kemal Burkay kaleminden

 
Hayat bir türküdür Spartaküs
Avutucudur geçicidir
Güneş tepeler üstünde yükselirken
Ve kıyıları döverken mor dalgalar
Hayat bir türküdür Spartaküs

27 Mart 2012 Salı

Yaşanılan Kimin Hayatı?



Yaşanılan hayatın kimin için yaşanıldığı sorusu?
Cevap bulacaktı soru soran.
Arkasında duran hayatında, yaşadıklarının kör noktalarına eğilmeliydi. Şüpheler, korkular, umutlar, kırıklıklar kimin eseriydi? Ve yaşanılan hayat ne kadar arzulanmıştı? Arzulandıysa kimin tarafından ve arzulandıysa ne kadar?


19 Mart 2012 Pazartesi

20. Yüzyılın Fotoğraf Belleği


ABD'de sadece beyaz öğrencilerin devam ettiği Harry Harding Lisesi'ne kabul edilen ilk siyah öğrencilerden Dorothy Counts'ın okuldaki ilk günü. Tacizlere sadece 4 gün dayanabilmişti. 
1957 Douglas Martin, ABD

13 Mart 2012 Salı

Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Filmler Atlası - Bölüm 2


Daha önce "Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Filmler Atlası - Bölüm 1"yazısını yayınlamış ve atlasın serilerinin devam edeceğini söylemiştik. Sinema tarihi o kadar büyük, o kadar derin, o kadar geniş ki bu atlasların devamının gelmesi zaten kaçınılmaz.  Şimdi de "Ölmeden İnce İzlenmesi Gereken filmler Atlası - Bölüm 2" yayında. İyi seyirler.



11 Mart 2012 Pazar

The Stoning of Soraya M. - Soraya'yı Taşlamak - 2008



The Stoning of Soraya M. - 2008
Yönetmen : Cyrus Nowtasteh
Hikaye : Freidoune Sahebjam
Shohreh Agdashloo, Mozhan Marno, Jim Caviezel, Navid Negahban

The Stoning of Soraya M. “Soraya’yı Taşlamak” şah sonrası İran rejiminin etkileri ve çıkarın en kutsal değerleri yontmak pahasına olsa bile çıldırtıcılığına dayalı bir film. Yapımın yönetmenlik koltuğunda, İran asıllı Cyrus Nowrasteh oturuyor. Filmin başrollerinde Mel Gibson’ın hayli ses getiren yapıtı “Tutku – Hz. İsa’nın Çilesi”nde İsa peygamberi canlandıran Jim Caviezel ile Shohreh Aghdashloo, Mozhan Marno ve Navid Negahban var. 

7 Mart 2012 Çarşamba

Türk Sineması Seçkisi

Türlü türlü ülkelerden, değişik konseptlerden film listeleri yapıyorum uzun zamandır. Türk Sineması'nda da sinemanın hakkını veren çok iyi filmler, oyuncular ve yönetmenler var. Haklarını yemek istemem. Bu listemde de Türk Sineması'nın bana göre en başarılı yapımlarını listelemek istedim.

 İyi seyirler.

5 Mart 2012 Pazartesi

Sertab Erener - Sertab Gibi [İncelikler Yüzünden]


Sertab Erener'in müthiş albümü.
İçinde "Aslolan Aşktır", "Dağ Gibiyim" ve "İncelikler Yüzünden" şarkılarını da bulunduran, bana göre en iyi Sertab Erener albümü.
"İncelikler Yüzünden" şarkısı, sözleri, klibi ile çok şey anlatan tabir-i caizse çok büyük şarkı.

3 Mart 2012 Cumartesi

"O An Kareleri" - Bölüm 2 -

Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen ödüllü bir fotoğraf. UNICEF'in fotoğraf yarışmasında ödül alan bir Don Bartletti fotoğrafı... Sisin içinde ilerleyen bir tren ve yolculuğunu büyük olasılıkla parasızlıktan kaçak olarak trenin üzerinde yapan bir göçmen çocuk. Bütün öğeler birleşince fotoğrafçının mahareti ortaya çıkıyor: Yoksul bir göçmen çocuğu bekleyen belirsiz bir gelecek...

2 Mart 2012 Cuma

Cemil Meriç'in Bu Ülke'si


"Bu Ülke" okumaktan en çok keyif aldığım, üzerinde en çok düşündüğüm, en çok not aldığım, düşünce ufkumun gelişmesine en çok yardımcı olan kitaptır belki de. Kendisini "bir düşünce işçisi" olarak nitelendiren merhum Cemil Meriç'in bu ülkenin  "dün, bugün, gelecek" içlemine son derece cesur ve sert vuruşlar yaptığı "Bu Ülke" okunması ve her kitaplıkta yer alması gereken keskin bir emeğin, zekanın ve kalemin somutlandığı bir düşünce kitabıdır.

1 Mart 2012 Perşembe

Stanley Kubrick - Tanrının Kamerası




"Dünyayı taklit eden bir yönetmen değil, sinema perdesinde kendi dünyasını yaratan yönetmen”olarak tanımlandırabileceğimiz ve bu eşsiz yönüyle kimselere benzetilemeyecek olan Stanley Kubrick kariyerine fotoğrafçılıkla başlar. Fotoğrafçılık başarısını kanıtlayan ve New york'un Look dergisinde kısa sürede başarılı işler çıkaran Kubrick kendisine daha iyisini yapabileceğini inandırdığı için yönetmenliğe kendi çabalarıyla adım atar.

29 Şubat 2012 Çarşamba

Okan Bayülgen - Ağıt




Oğlum;
Sana bu mektubu bizim cehennemden yazıyorum
Bir yaşıma daha gireceğim neredeyse
Tabii bundan haberin yok senin
Kronometreye erken bastığın için
Beni hep yakışıklı hatırlayacaksın
Bizi bırakıp gittiğin yerde
Eski güzel günleri düşünüp hayıflanacaksın

24 Şubat 2012 Cuma

Paths Of Glory - 1957


Yönetmen : Stanley Kubrick
Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adlophe Menjou

"Paths Of Glory” 1957 yılında çekilmiş bir başyapıt. Bu başyapıtın da arkasında Stanley Kubrick imzası var.

Film bazı çevrelerce bir savaş filmi olarak adlandırılsa da en basitinden verdiği temel mesaj “Filler aşka gelince, olan çimenlere olur”.

Film bazı çevrelerce bir savaş filmi olarak adlandırılsa da son sahnede şarkı söyleyen alman kızından başka hiçbir düşman askeri de gözükmez.

21 Şubat 2012 Salı

"O An" Kareleri - Bölüm 1-

Meksika'da Oaxaca eyaleti başkentinde yolsuzlıkla suçladıkları valinin görevden alınması için ayaklanan kent halkının direnişi sürüyor. 'O' andaysa bir çocuk, tedirginliği ve korkusu vücuduna yayılmış, yay gibi sıçrayıp kaçmaya hazır, ilerideki polis barikatını seyrediyor. Üç barikat var karenin içinde... İlerdeki polis barikatı, berideki derme çatma tel örgüden oluşmuş vatandaş barikatı ve yanan lastiğin dumanının oluşturduğu barikat... Duman, 'o' anda direnen kent halkının masum inat zerrelerini yüklenmiş güçlü bir barikat olarak karşımızda duruyor. En azından duman 'o' anda ilerdeki polis barikatının ürkütücülüğünü örterek çocuğu teskin ediyor. Çocuk sanki duvara değil de dumana güveniyor. (AP Photo/Guillermo Arias)

20 Şubat 2012 Pazartesi

Unutulmaz Film Replikleri

Her insan ölür ama her insan gerçekten yaşayamaz. - Braveheart (1995)

Bilinç, korkunç bir lanettir. Düşünürsün, hissedersin, acı çekersin. -Being John Malkovich (1999)

18 Şubat 2012 Cumartesi

Hobbitler'den "Empire" Fotoğraflar - Hobbits Returned-


Yüzüklerin Efendisi Filminin dört hobbit kahramanı Elijah Wood (Frodo), Sean Astin (Samwise), Billy Boyd (Pippin) ve Dominic Monaghan (Merry) aklımıza hep bu karakterle kazındılar.

Ama bu kez farklı fotoğraflar göreceksiniz. Empire dergisi filmden yıllar sonra bu dörtlüyü bir araya getirerek oldukça karizma fotoğraflar elde etti.

9 Şubat 2012 Perşembe

The Man From Earth - 2007


The Man From Earth (2007)

Yönetmen : Richard Schenkman 

Senaryo : Jerome Bixby David 

Lee Smith, Tony Todd, John Billingsley


The Man From Earth bir bilimkurgu filmi. Ama bu filmde ışın kılıcı yok, savaş yok, aksyion yok, bilinmeyen yerler, bilinmeyen türler, bilinmeyen hayatlar yok. Bilimkurgu filmi çünkü hikaye gerçeküstü bir hikaye.

Bolca dialogla örülü, senaryo sarmalını seven ve film izlerken cevap aramayı seven sinema izleyicilerinin kaçırmaması gereken bir film “The Man From Earth”. 2007 yapımı ve yönetmenliğini Richard Schenkman’ın üstlendiği film, hikayenin başından sonuna kadar çok şey vadeden bir sinema ve tarih arkası filmi.

24 Ocak 2012 Salı

4 Ülke, 4 Yönetmen, 4 Hikaye, 4 Film


4 ülkeden 4 farklı yönetmenden 4 farklı hikaye 4 farklı film. Bu filmler bir kez daha sinema dünyasının Hollywodd'dan ibaret olmadığını açık ve net bir şekilde ortaya koyuyorlar. Özellikle diğer ülke sinemalarına şu ana kadar uzak kalmış sinemaseverler için...

14 Ocak 2012 Cumartesi

Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Filmler Atlası - Bölüm 1


Şahsi sinema gözlemlerim ve sinema zevkimin yanına, otoritelerin ve dünyanın çeşitli taraflarına dağılmış binlerce sinemaseverin görüşlerini de ekleyerek "Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Filmler Atlası - Bölüm 1" listesini hazırladım. Elbette 100 yıla yakın bir sürede bu dünyayı aydınlatan yedinci sanatın eserlerini bu şekilde tek bir listeye sığdırmak mümkün değildir. Sığdırabiliriz diyen de yalan söyler. Dolayısıyla bu atlasın bölümlerinin devamının yakın zamanlarda tekrar tekrar yayınlanması gerekmektedir ve yayınlanacaktır da.

2 Ocak 2012 Pazartesi

Dogville - 2003

Dogville – 2003
Yönetmen : Lors Van Trier
Nicole Kidman, Paul Bettany
Dogville karanlıkların yönetmeni Lors Van Trier’in tiyatrosu. 1930’lı yıllarda Amerika’da bir kasabanın öyküsünü anlatıyor tek bir dekorla, tebeşirlerle ve Grace ile (Nicole Kidman).  Anlatıcının yorumlarıyla dalıyorsunuz hikayeye. -Şahsi kanaatim olarak Lord Byron’dan sonra en iyi anlatıcı Dogville anlatıcısıdır.-
Dogville bir sinema filmidir ama aynı zamanda usta işi bir tiyatro oyunudur ve yine aynı zamanda sürükleyici bir kitap. Tek bir şartla, filmin ilk 20 dakikalık kısmını iyice özümseyin.